Sosyal Medya

Dünya

Güneş tutulması başladı | CANLI YAYIN

Türkiye'den de sınırlı bir şekilde izlenebilecek Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. ilk tutulma Norveç'ten izlendi. Norveç'teki tutulma tamamen izlenebiliyor. Ülkenin karanlığa gömülmesi bekleniyor.



Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile GüneÅŸ arasına girmesiyle gerçekleÅŸen güneÅŸ tutulması, Norveç'te baÅŸladı. Norveç'te tam tutulmanın yaÅŸanması bekleniyor. Yüzde 80 tutulmanın gerçekleÅŸmesi beklenen Ä°ngiltere'de de heyecanlı bekleyiÅŸ sürüyor. Birçok televizyon kanalı ÅŸimdiden canlı yayına baÅŸlamış durumda.

Ä°NGÄ°LTERE'DEN CANLI

Türkiye'de ise bugün Ä°stanbul'da 10.52'de parçalı tutulma ÅŸeklinde baÅŸlayacak. 11.56'da maksimum seviyeye ulaÅŸacak tutulma, 13.02'de sona erecek. Türkiye'de parçalı olarak görülecek tutulma, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görevli akademik personel, öÄŸrenciler ve ziyaretçiler tarafından Ä°Ü Gözlemevi'nden de takip edilebilecek.

Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Türker Özkan, Ay'ın gündüz GüneÅŸ'in önüne geçerek ışınları engellemesiyle oluÅŸturduÄŸu gölgenin dünyanın belirli bölgelerini kapattığını belirterek, kapanan bu yerlerde güneÅŸ tutulmasının olduÄŸunu anlattı.

Tutulmanın Türkiye'den parçalı olarak görüleceÄŸini ifade eden Özkan, esas tutulmanın Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, Faroe ve Svalbard adalarında olacağını, o bölgelerin tam kararacağını kaydetti.

"45 YIL SONRA TÜRKÄ°YE'DEN TAM Ä°ZLENEBÄ°LECEK"

Özkan, Ä°stanbul'da ise yüzde 43 kapanma olacağını dile getirerek, "Bu yüzde 43 karanlık olacak anlamına gelmiyor. VatandaÅŸlar normalde bunu fark etmeyecek. Ancak özel olarak ve önlemini alarak bakarsa görebilecek. Tutulmaya çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüÄŸüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir. Tutulma için özel gözlüÄŸü olanlar bu güzel doÄŸa olayını izleyebilirler. Tüm halkımızın bunu merak etmesini ve önlemini alarak bakmasını istiyoruz" diye konuÅŸtu.

Normalde bir yılda 12 kez olması gereken tutulmanın Ay ve Dünya'nın yörüngesi arasındaki 5 derecelik açıdan dolayı yılda 2 ile 5 kez arasında meydana geldiÄŸini dile getiren Özkan, "Yarınki bu yılın ilk tutulması. Ä°kincisi de eylülde olacak ama Türkiye'den görülmeyecek. Tam tutulma 2060'da ülkemizden izlenebilecek" dedi.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Türker Özkan, yarın Ä°stanbul'da yağış beklenmesi nedeniyle tutulmanın izlenemeyebileceÄŸini de vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:

"Hava durumunu takip ediyoruz. En azından 11.00 ile 13.00 arasında açar da bu güzel doÄŸa olayını hep birlikte görürüz. Yarın bu odadan gözlemi yapacağız. Çekimler yapacağız. Ä°ki portatif teleskobumuzu da kuracağız. Hem öÄŸrencileri hem halkımızı, gelenleri bilgilendireceÄŸiz. Nasıl bakmaları konusunda uyarılarımızı yapacağız. Hava açık olduÄŸu takdirde Gözlemevi'ndeki teleskobumuzla bakacağız. Ancak hava kapalı olduÄŸunda bilimsel bir çalışma yapamayacağız. Bunun için tutulmayı görmemiz lazım. Havanın açmasını, bulutların çekilmesini bekleriz. AraÅŸtırmalar açısından önemli bir doÄŸa olayı. Tam güneÅŸ tutulmasında, güneÅŸ diskinin kenarlarını görebildiÄŸimiz için bilinmeyen kısımlarını açıklama imkanına sahibiz. Bazı olayları sadece teleskopla 1-2 kiÅŸi görür. Ama bu öyle bir doÄŸa olayı ki  tüm insanların görebileceÄŸi bir ÅŸey."



"BATIL Ä°NANÇLARA Ä°NANMAYIN"

Özkan, Gözlemevi'nde her gün düzenli güneÅŸ gözlemleri yaptıklarını, GüneÅŸ'teki patlamaları takip ettiklerini belirterek, aldıkları görüntüler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Halkın güneÅŸ tutulmasıyla ilgili batıl inançlara da inanmaması gerektiÄŸini ifade eden Özkan, "Deprem ve tsunaminin güneÅŸ tutulmasıyla ilgisi yok. Nasıl gece ve gündüz oluyorsa güneÅŸ batıp doÄŸuyorsa bu da öyle bir ÅŸey. Bilim, tutulmanın zamanını hesaplayabiliyor. Ä°nsanlarımız dedikodulara, hurafelere deÄŸil bilime inansınlar" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.